Pages

My Fan Club...jomla join...

Jom Klik

Friday, January 28, 2011

Ada Apa Dengan MAGIKA?



Kenapa hari ni nk review pasal Magika? Actually aku dh terjatuh cinta dgn movie nih...mula2 hubby beli DVD dia minggu lepas, aku tanya gak, napela papa beli citer ni...layan mula2 (tupun sbb anak nk tgk) mmg rasa cm boring jek...asyik lagu je...ni citer utk budak2 je ke...?

Pastu, blk school, anak2 asyik dok psg je citer nih, layan kali kedua, dh phm jalan citer, cam best plak....lagu2 dia cam catchy je...senang nk ikut...dan baru aku perasan yg semua watak2 dlm tu adalah watak dlm dongeng yg kiter bljr zmn2 sek rendah dulu, cuma dh dimodifide sketla oleh EDRY yg kreatif tuh ....pelakon2 dia pun seme glamer2 blaka..pendek kata seme otai2 & watak diorg pn sket2 je kuar sbnrnya...tp ia tetap memeriahkan jln cerite...

So, watak2 yang ade :

1. Badang (MAWI)
2. Nenek Kebayan (ZIANA ZAIN)& Awang Kenit
3. Hang Tuah 5 Bersaudara (SAIFUL APEK & GENG SENARIO)
4. Pak Pandir (AZNIL) n Mak Andeh (RAJA AZURA)
5. Bawang Putih (SH. AMANI) dan Bawang Merah (SH. ALEYA)---- versi magika terbalik, bawang putih baik..dan bawang merah jahat dan garang..
6.  Mahsuri (VANIDA) --- cakap nada siam...rupanya mahsuri bila kena tikam ngan lembing keluar darah putih...
8. Naga Tasik Chini (M NASIR)
9. Puteri Bunian (MAYA KARIN)
10. Puteri Gunung Ledang (NING BAIZURA)
dan lain lain lagi...

Ringkasan CERITA :

Memula dgr mawi bahasakan diri dia BAD...terkejut gak..modernnya nama...rerupanya baru tau dia tu Badang...tu pun perasan dia tu badang bila Malik kata..."dia badang...dia kuat"....pastu satu lg bila dua beradik tu datang rumah badang ...dan diorang kata bau busuk....rupanya..yang badang minum tu..sebenarnya...MUNTAH JIN ?

Plg suke watak sh. amani dan aleya tu..bawang putih dan bawang merah...time diorg ketawa...comel sgt.....pakai kebaya putih dan merah..dan hantar bawang kat rumah nenek kebayan...pastu cite pasal mak nak makan ikan kaloi....tapi versi terbalik la...merah tu garang dan putih tu baik...

satu lagi ..part gaduh...bad dengan nenek kebayan...masa tu nenek kebayan dah tumbang...awang kenit ada..tapi..bad tak jadi bunuh dia..dan masukkan dia dalam sangkar...sambil kata "Hutang emas boleh dibayar.....hutang budi............" terus tutup sangkar tu...( habis part tu kat sini )...

dan sambungannya tu.....

masa tali kat leher bad masa gaduh ngan nenek kebayan kat tasik chini...Bad sebut "hutang budi dibawa mati!!" terus awang kenit potong tali tu.....dan nenek kebayan mati...terpikir gak..nape dia nak selamatkan bad..dan nenek kebayan tu jatuh dalam tasik tu.....

baru la perasan part yg Bad tak jadi bunuh awang kenit...masa dia cakap hutang emas boleh dibayar tu...kira Awang kenit..berhutang nyawa ngan dia la kan..dia balas balik....



cite ni mmg simbolik...tersurat tersirat...Kalau tgk sekali mmg tak perasan sgt simbolik dan apa yg tersirat.....So, sape yg nk phm maksud tersurat dan tersirat kena tgk citer nih...DVD dia dh kuar dh kt pasaran...pegila beli....hehehe........


Ni aku nk share link untuk lagu2 dia yg best2 tuh....



1. Penyembuh Rindu : Diana & Mawi
http://www.4shared.com/audio/pv-OaURD/Diana_Danielle_Feat_Mawi_-_Pen.html

2. Mana Nak Lari : ZZ, Adibah Noor, Aleya, Amani dll
http://www.4shared.com/audio/LRy6fOI8/OST_Magika__Ziana_Zain_Sharifa.html

3. Gebang : Maya Karin

http://www.4shared.com/audio/PFtOylBX/OST_Magika__Maya_Karin_-_Geban.html

4. Baik Kau Pulang Segera : Pak Nil & Diana 
http://www.4shared.com/audio/yIfpl0e-/OST_Magika__Aznil_Nawawi__Dian.html

5. Baik Kau Pulang Segera : Raja Azura
http://www.4shared.com/audio/OFa1Mw-K/OST_Magika__Raja_Azura_-_Baik_.html

6. 
Siapa Lebih Berkuasa : Mawi, Ziana Zain, Fimie & Diana  
http://www.4shared.com/audio/b_nVD1Vs/OST_Magika__Mawi_Ziana_Zain_Di.html

7. Asal Menjadi Cantik : Ning Baizura
http://www.4shared.com/audio/SsoXHvGt/OST_Magika__Ning_Baizura_-_Asa.html

8. Senyummu Lagi : Mawi & Diana
http://www.4shared.com/audio/yNqZ06DO/OST_Magika__Mawi__Danielle_-_S.html


9. Naga Tasik Chini : M Nasir


10.Kita Bersaudara : KRU (watak pokok)
www.tips-fb.com

3 comments:

eT said...

eT ari tu p tengok kt panggung...
mmg best..hehe...
part last sekali time dia nyanyi mawi ngan pompuan tu (lupe plak nama dia..:p)
rasa sedey la plak sbb rasa cam xsanggup nk berpisah ngan org disayangi...huhu
feeling jek..:p

NINIEZANE said...

hehe...best kan citer ni? skrg ni hr2 layan sbb anak2 suke...lagu dia pn dh hafal...

NINIEZANE said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...