Pages

My Fan Club...jomla join...

Jom Klik

Monday, October 22, 2012

Hari Gemilang Taska Anak Bestari 2012

Salam 1 Malaysia kepada semua ibubapa di luar sana...lebih-lebih lagi untuk yang ada anak sebaya saya, 8, 6 & 4 tahun... hari ni, just saya nak share pasal 'Graduation Day' di Taska Anak Bestari yang baru je lepas, Sabtu 20hb Oktober tempohari.

Graduation Day ni yang dinamakan 'Hari Gemilang Taska Anak Bestari' memang telah diatur dan dirancang dengan sangat teliti sekali oleh pengurusan dan tenaga pengajarnya menjadikan hari tersebut betul-betul istimewa untuk semua anak-anak yang belajar di situ juga untuk parent yang menghantar anak di situ.

Ini kerana, dalam masa 2 bulan sebelum majlis, kami parent dah nampak effort cikgu-cikgu kat situ untuk menjayakan hari gemilang tersebut. Anak-anak kami mula diberi teks syarahan untuk dihafal (6 tahun) gaya seperti kita dalam darjah 3-4 dahulu. Yang 4 tahun mula diberi latihan nasyid, menyanyi dan berlakon sketsa yang bukan senang untuk melatih mereka yang berumur seawal 4 tahun.

Kami parent mula merasa keseronokan anak-anak yang akan membuat persembahan kerana hari demi hari mereka bukan balik dengan tangan kosong. Ada sahaja perkara baru dipelajari setiap hari.

2-3 hari menjelang tarikh sebenar, kami diminta membawa baju kasual anak-anak ke taska agar senang teacher menyusun baju mereka agar tidak tertukar dengan baju anak-anak lain. Songkok juga dihias indah.


Tanggal 20 Oktober tepat jam 2 petang, maka bermulalah acara gilang-gemilang di dewan utama Hotel Holiday Villa, Subang (bukan calang-calang tempatnya). Dengan acara paluan kompang dimulakan oleh anak-anak berumur 6 tahun. Terharu mama melihat Luqman (Abang Ngah) yang merupakan salah seorang dari anak-anak yang memalu kompang tersebut. Dengan penuh bersemangat dan tanpa rasa malu, tangan kecilnya tangkas memalu kompang masuk ke dewan mengiringi Pengetua yang naik ke pentas untuk memberikan ucapan.

Hiasan pentas utama...

Hiasan meja VIP...

Suasana dalam dewan...

 
Buku Program

Kandungan dalam buku program...


video

Kemudian majlis diteruskan dengan ucapan alu-aluan Pengetua Taska, dan seterusnya ucapan dari wakil pelajar. Seterusnya acara diteruskan dengan persembahan nasyid dari anak-anak berumur 4-6 tahun. So dua2 anak mama pun terlibat buat persembahan ni.

Masuk ke pentas...

Aasha dua dari kanan... kecik ajer...hehe 

Luqman first dr kiri kt barisan belakang...

Pastu disusuli dengan beberapa persembahan lain dari toddler (anak-anak umur 2-3 tahun), pastu pertandingan syarahan, then Aasha buat persembahan pantomen The Hungry Caterpillar, Fly the Butterfly..of courselah dia jadik butterfly...

Prop pantomen...

Butterfly tengah menyorok, bersedia nak keluar...

Caterpillar yang kelaparan...

Butterfly dah keluar...

Fly...fly..fly the butterfly...


Persembahan tamat...

Then persembahan akhir adalah Coral Speaking Bangau Oh Bangau... di mana Abang Ngah salah sorang pesertanya...

Masuk ke pentas, dua dari kiri...

Semuanya segak bergaya...

Wah, Luqman memaparkan aksinya.. sampai senget2 badan...hehe



Dah habis..tengoklah tertunduk2 sampai ke lantai pun ado...hehe...

Dan akhirnya.... sesi penyampaian hadiah.... Graduation Day... 


Peace mama....


Dah grad dah anak mama...


Tahniah Luqman...


Siap ada paparan skrin & music konvo sekali...


Luqman yang hujung sekali...



Cenderahati yang diterima...


Aasha yang mekap bagai...




Sweet tak?


Hermmm.... speechless.....hehe...

Ok, Sekian dulu citer Hari Gemilang Anak Bestari ni. Yang pastinya semua enjoy melihat anak-anak buat persembahan yang begitu mengujakan...

TQVM to all the teachers of Anak Bestari. You all have done your good job...

Babai....

    








www.tips-fb.com

Sunday, September 30, 2012

ANTARA YANG MENARIK DALAM BAJET 2013...

Salam kawan2...

Semua mesti dah tau tentang intipati Bajet 2013 kan? Yang pastinya banyak gak yang menarik dan best-best dan ade kena-mengena dengan aku...hehehe.. Maklumla staf gomen, mestilah terkena tempiasnya, kan. Tak banyak, sikit. Tapi yang paling aku suka bila gomen ada  highlight jugak kemudahan untuk orang2 ICT dan orang2 yang berbisnes online macam aku ni....Yahooo...dah lama aku tunggu peluang ni...harap2 dengan bantuan dari kerajaan ni, dapat mengembangkan lagi bisnes yang ade ni... Insyaallah...

Screen Shot 2012 09 27 at 6.15.29 PM Budget 2013 yang menarik
So, jom sama-sama kita tengok apa yang menarik, buatku tertarik dan very the bomb dalam bajet kali ni...dipetik dari blog Denaihati... tqvm...
1. Bonus untuk Penjawat Awam sebanyak satu bulan setengah yang dibayar 3 kali Aidilfitri 2012, Disember 2012 dan Januari 2013.... Alhamdulillah...dapat lagi 1 bulan bonus....
2. BR1M 2.0 RM500 untuk ketua isirumah yang berpendapatan kurang RM3,000 dan RM250 untuk individu bujang berumur 21 tahun ke atas dengan pendapatan kurang RM2,000. Cara tuntutan BR1M 2.0 masih sama dengan BR1M.
3. Bantuan persekolahan RM100 seorang untuk anak-anak yang bersekolah....Alhamdulillah, boleh dapat RM200 tahun depan...
4. Boucar buku RM250 untuk Pelajar Pengajian Tinggi dinaikan RM50 berbanding dengan budget 2012....Alhamdulillah, dapat lagi voucher buku..memang sangat membantu untuk studet macam aku... TQVM kerajaan Malaysia...
5. Rebet hutang PTPTN diskaun sebanyak 20% dan 10% untuk pembayar yang membayar secara konsisten....dah settle lama dah...
6. Diskaun 50% tambang komuter untuk yang berpendapatan kurang RM3,000.....takde kena-mengena dengan aku setakat ni... 
7. Kelayakan pembayar cukai dikurangkan 1 mata dan ini akan mengeluarkan ramai daripada kelayakan pembayar cukai pendapatan. Ini secara tak lansung akan meningkatkan jumlah pendapatan yang diperolehi.... baru 2 bulan aku start kena bayar cukai berjadual...harap-harap lepas ni dah takde...
8. Kelayakan Skim Rumah Pertama dinaikan kepada RM5,000 dan syarat simpanan 3 bulan dan bekerja enam bulan dihapuskan...yang ni tak berapa nak paham...leh sape2 tolong terangkan?
9. Pembinaan 123,000 rumah mampu milik kepada yang layak....yang ni sangat best sebab Shah Alam termasuk dalam list kawasan yang akan dibangunkan rumah tersebut...
10. Insentif RM1000 untuk usahawan online wanita..... Alhamdulillah...layakkah aku?
11. Geran khas untuk usahawan muda ICT dan Yayasan yang membantu melatih usahawan muda ICT....Alhamdulillah...berpeluangkah aku?
12. Rebet RM200 smartphone 3G kepada belia berusia 21 – 30 tahun dengan gaji kurang RM3,000. Ini peluang yang baik kepada belia memaksimakan penggunaan smartphone untuk menghasilkan pendapatan sampingan seperti monitor saham BSKL, live blogging, monitor harga emas dan perak, monitor bisnes online dan sebagainya.... yang ni aku dah tak layak...tapi sape2 yang layak dan  taknak guna rebet ni, boleh offer kat aku...hehe
Rasanya ini aje kot yang ade kena-mengena dengan aku...  Alhamdulillah... kalo dapat semua, rezeki anak-anak...Insyaallah... Rasanya inilah bajet yang paling menggembirakan rakyat... TQVM to Kerajaan Malaysia kerana prihatin dengan kebajikan rakyat macam aku ni... Korang pula camne? ade banyak tak terkena tempias Bajet 2013 ni?
www.tips-fb.com

Monday, September 10, 2012

JAMUAN RAYA KELAB PROKOM


Jumaat lepas, kami ada Jamuan Raya anjuran Kelab PROKOM, Infotech. Menu telah dibahagikan mengikut jabatan dan selaku jabatan terbesar, JPA dipertanggungjawabkan menyediakan menu nasi campur dan kami telah menyediakan nasi putih serta set lauk ala kampung.

Sebelum tengok menu, kita tengok dulu meja hidangan yang telah dihias oleh jabatan masing-masing. Meja ni dihias sebegini rupa kerana kami ada pertandingan Meja Hidangan Terbaik...hadiahnya, hamper gitu...

Ok, kita tengok meja yg pertama, oleh Jab. Perkhidmatan IT (JPIT), telah dihias dengan tema Merdeka Raya..lip lap gitu...


Ni menu dari JPIT, Mee Goreng & Laksam Lemak marvellous... cepat tul habis..tk sempat pun nk rasa...

Ni lak Jab. Infrastruktur punye meja...masa ni juadah belum dihidang lagi...

Ni lah kami punye meja, JPA...last minit punya plan...bantai je apa yg ada...

Ni hiasan yg paling mahal...burung 2 ekor...ramai nk ambk gmbr deme ni...

Ni lak meja Bhg Admin, JPPPIT  & R&D punya...

Nilah menu kami, pucuk ubi masak tempoyak, asam pedas ikan kembung...

Sambal udang petai, sayur campur & ulam-ulaman, sambal belacan dan ikan kering...

Nilah meja kami setelah siap dihidang makanan...

Ni Jab. Infra punya..menu buah-buahan, kek & rojak buah... diorang dapat nombor 2 tau....

Ni, Jab. Pembangunan Sistem punye meja...nilah yang menang nombor 1 aritu, sbb very authentic kata juri...

Ni menu Admin punye, western food, spaghetti & sosej (tk smpat pn nk rasa sosej ni)

Lagik meja kami, menang nombor 3 tau...jadilah..dapat gak nombor kan...hehe

Kami punya hiasan, nasib baik ade gak yg kreatif...tq semua yg tolong menghias meja ni....

Jab. Infra punya rojak buah yg sgt pedas...

Lagi kek & buah...

Laksam...

Hiasan meja merdekaraya...

Ni je gmbr kami yg smpat disnap guna hp ni... geng2 JPA...

Nilah Presiden Kelab PROKOM...hensem tak? hihihi....


Sekian dulu citer kali ni...jumpa lagi... www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...