Pages

My Fan Club...jomla join...

Jom Klik

Sunday, May 26, 2013

Muhammad Thaqif Ukail....Kelahiran Baru Yang Membawa Seribu Makna...

Salam semua,

Lama betul blog ni tak berhapdet ye... Bizi betul tuan dia ni gamaknye ye...hehe...memang bizi pun...bizi nak bersalin, dah bersalin bizi dengan baby plak..dalam masa yang sama sangaaat bizzzzi dengan biz Tupperware Brands...

Entry kali ni saje nak share pasal baby baru & rezeki yang melimpah-ruah sejak lahirnya Muhammad Thaqif Ukail ni... Ekceli, ramai yang tanya apa maksud Muhammad Thaqif Ukail ni? Ekceli nama ni mama dah lama reserve jika dapat baby boy...tak bincang dengan papa pun.....hehe.. betapa gila kuasanya mama neh... maksudnye..."Thaqif - bijak dan cepat faham", "Ukail - Cerdik & pintar". Semoga Thaqif menjadi anak yang sehebat namanya...Insyaallah...setiap ibu bapa pun mesti memasang impian dan hasrat yang sama untuk anak mereka, kan?

So, sekarang baby Thaqif dah nak masuk 3 bulan... maksudnya dah hampir sebulan mama masuk keja...ramai yang tanya, kenapa ambik cuti 2 bulan jer? Kan gomen bagi cuti sampai 3 bulan? Dah tentu mama ada perancangan tersendiri... kalo cuti 3 bulan, maknanya baki cuti dah tinggal sebulan sebab mama dah gunakan cuti sebelum ni untuk 3 orang anak... so, kalo cuti 2 bulan, dapatla untuk lagi sorang baby, 2 bulan lagi...Insyaallah... maknanya perancangan untuk tambah lagi sorang tu memang adelah..sebabnye mama nak gegirl lagi sowang....hehe... nak kasi geng kat Kakak Aasha...sian dia tkde geng.... sume boys... walaupun gitu, kakak Aasha tetap mewarisi karakter mama yang suka melawa, suka tolong mama kat dapur dsb.....Alhamdulillah......maksudnye dia tak terpengaruhla dengan karakter abang2 dia walaupun dia sorang je gegirl....

Berbalik pada citer baby tadi, beliau telah dilahirkan pada tanggal 27hb Feb 2013, jam 3.51 pagi di Klinik Bersalin An- Nur, Seksyen 6, Shah Alam... Mama sakit perut malam tu kul 2 pagi... 2.30 pagi gi klinik tu, sampai2 dah bukak 4cm... kul 3.30 pagi masuk Labour Room... 3.51 pagi terus deliver baby dengan lancarnya.... Alhamdulillah... Syukur, Allah permudahkan segalanya.....

Keluar dari labour room, masuk wad, terus mama sms kawan2 & sedara mara inform pasal baby baru... tak tido pun mama pagi tu... papa plak yang tido lebih2... kul 10 pagi, papa balik ambik Tok Ma & abang2 & kakak Thaqif bawak g klinik, nak tengok baby... excited sangat diorang... baby pun Alhamdulillah, baik jer..tak nangis pun...

Petang tu terus mama diberi kebenaran balik ke rumah lepas baby dah buang air besar sekali dan mama pun takde masalah...

So, lepas hari ketiga bermulalah aktiviti mengurut dan bertungku..mama booking sorang Indon ni..everyday dia datang selama 10 hari....segar badan jadinya....yang lain macam biasalah, mandi air suam dengan daun pandan, serai wangi, daun kunyit dsb... pastu papa beli rempah dalam bunjut, senang To' Ma nak rebus, dah tak payah guna daun dah...

Makan pun memanglah kena berpantang.... minggu-minggu awal hanya makan nasi dengan ikan bakar @ daging bakar je... pastu baru To' Ma buat masak air sayur sawi...itulah juadah mama hari2 dengan biskut tawar & air milo.... sampai lepas 40 hari, baru mama stat minum air teh & makanan2 lain sikit2..try2...kalo rasa lain macam, terus mama stop tak makan takut demam/bentan...

Air batu/ais pun sampai sekarang masih pantang lagi...kalo terminum, baby terus selsema/batuk....maklumlah, masih full breastfeed... Alhamdulillah, kali ni rajin mengepam...sebab dah beli pam letrik kat Mumdreams aritu. Pakai Spectra 3 aje....tkdela sampai Medela bagai tu....huhu...

Oklah, rasanya cukup setakat ni dulu...tapi, Alhamdulillah, baby baru ni tak meragam, sangat baik, jarang sangat nak dengar suara dia nangis..kami sampai ketawa kalo dengar dia nangis sebab susah sangat nak dengar... Alhamdulillah, Allah kurniakan kami anak yang sihat, sekarang dah hampir 7kg, baru nak masuk 3 bulan....huhu...lenguh tangan mama... sekarang dah pandai menegur & senyum & bersuara bila diagah... bahagia rasanya bila layan dia...syukur..syukur..syukur Alhamdulillah...heaven sangat ade baby kali ni... malam pun dia tak bangun berjaga..hanya bangun untuk minum susu then tido balik...cuma kadang2 siang susah nak tido.... suh layan dia ajelah...tapi bila hantar kat Taska, ok plak....tido je dia...takpelah..janji sume teacher tu senang jaga dia...

So, to end this entry...presenting...Muhammad Thaqif Ukail b. Mohd Norkamarulezane....




Baba...Cak.....Comel tak anak mama ni?












www.tips-fb.com

6 comments:

Eliss Mie said...

hensem anak wan. mancung hidung :)

niniezane said...

Tq elis..anak elis pun comel jgk...

sheisjaz said...

Assalammualakum niniezane,
Alhamdulillah mudahnya bersalin kan..jaz anak 1st bersalin kat annur shah alam gak dan yang kedua ni pun insyaallah cdg nya kt situ gak..cuma jaz cam was2 either doc bleh bagi balik cepat ke x..skali baca post nini dan nino bsalin pg dan bleh balik petang..hopefully jaz dpt bsalin pg gak..sbb ksian kt ank yg 1st nnti..kalo nini xksh, bleh pm jaz x brp kos kalo xbmalam mcm nini.. einalys0202@yahoo.com

Anonymous said...

assalamualaikum..
boleh share brapa kos bersalin & checkup di annur sek 6 shah alam tu? sy tgh survey jugak skrg ni..tapi annur takde website nak refer.

Anonymous said...

nak Tanya ada contact yang jaga untuk berpantang tak?

Anonymous said...

nak Tanya ada contact yang jaga untuk berpantang tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...