Pages

My Fan Club...jomla join...

Jom Klik

Wednesday, November 17, 2010

Aidiladha di Perantauan...

Tahun ni first time kami menyambut Hari Raya Korban di perantauan iaitu di Shah Alam....huhuhu...
Alasan tk boleh balik? Sbb dh tkde cuti...cuti aku dh tggal 2 hari, maklumla anak2 kecik ni kan...selalu kena cuti..tmbh dgn cuti utk study for final exam lg...so yg 2 hari ni aku kena smpan, wat standby kalau2 ade emergency ape2 plak dlm ms sebulan 1/2 ni...

So, camne sambutan raya kami? Walaupun di perantauan, suasana hari raya tu tetap ade...walaupun cuti raya sehari jek...petang sehari sblum raya tu, aku dh mula masak rendang, daging + ayam  & rebus ketupat nona yg kecik2 tu...kami sbnrnya nk pg beraya umah kakak aku, kt Saujana Utama, Sg Buluh...

Malamnya, aku dh iron baju Melayu 3 org lelaki dlm keluarga kami dan 2 baju kurung, aku dan Aasha...sebelum tidur, kemas umah apa yg patut dan prepare bahan untuk bgn goreng bihun dan wat sandwich keesokan harinya...

Pagi raya, kul 5.30 dah bangun daaa....goreng bihun, wat sandwich, panaskan rendang dan packing semua makanan tu untuk dibawa ke rumah kakak aku...kul 9.00 kami turun dari rumah menuju ke Saujana Utama...
Jalan di Shah Alam sangat lengang tmbhn pula kami lalu highway dari Setia Alam ke sana, lagila lengang...sepanjang perjalanan, bnyk kwsn yg dulunya hutan, kini dah naik jdk kawasan perumahan yang baru...Sunway Kayangan, Cahaya SPK, Kayangan Heights, Alam Damai dll. Saujana Utama tu sendiri pun   3 fasa dah naik..dah maju..dah ada pasaraya, KFC dan bermacam2 kedai2...compare dgn ms kakak aku dok situ 8 tahun dulu...mcm msk dlm hutan sementara nk smpai umah dia tu...tp sekarang dah maju...sekolah pun dh tk muat sbb rmai sgt penduduk kt situ...

Blk citer psl hari raya, sampai umah kakak lbh kurang kul 10 pg, salam2..semua dh pkai baju raya...abg iparku siap dh tukar baju sbb nk gi nolong org potong daging lembu...kt sana diorg wat korban kt Surau...dkt je ngan umah kakak aku...jln kaki jek...ade 6 ekor sumer lembu yg dikorbankan...Aku ngan kakak pun adela pg...bkn gi nolong, tp gi bwk anak2 tgk cmne lembu disembelih, disiang, dilapah dsb...

Kt situ, semangat kejiranan sgt kuat. Ramai yg dtg menolong, dari budak2, remaja sampai dewasa dan org tua, semua mengambil bhg...ade yg tukang sembelih, tukang pegang lembu, tukang siang, tukang lapah, tukang bersih, tukang wat air, tukang karut pun ade...hehehe..tukang karut ni, mcm DJ/MC la klau kt majlis kenduri kawin tu...yg tukang meriahkan suasana, tukang announce apa2 yg patut...Kt situ, semua org akan dpt rasa daging korban. Penduduk yg dtg akan diberi kupon dan bila dh siap semua, akan dibuat pengumuman agar penduduk dtg ambl daging yg telah siap dimasukkan dlm plastik...aku pun dapat...so, merasala gak mkn daging korban walaupun beraya di perantauan....

Kami lepak kt sana smpai ptg sbb tgh tu hjn turun dgn lebatnya...hubby aku siap tertido2...aku pun terlelapla jgk smbil2 nk tidokan si Aasha...Syahmi & Luqman bukan main suke dpt main ngan sepupu diorg, Amira & Danish....smpai 2 kali mandi sbb dh berpeluh2 main beskalla...main kejar2la...mcm2...si Aasha pn dh blh masuk dgn diorg, so, dia pun join sekali....

Kul 4 ptg, kami pun bertolak pulang ke Shah Alam...ingatkan nk lepak2 kt mana2..tgk2 semua kdai tutup..cm tk best je..last2..blk lepak kt umah jela...layan movie di petang hari...so, kesimpulannnya....best gakla raya haji di Saujana Utama, kemeriahan yg terasa tapi sorry, gmbr takde..sbb tk bwk hp pn ms gi tgk org smbelih lembu tu sbb fkr tkt susah nk pegang, nk dukung si Aasha lagi...

Mlm td, adela aku masak skt daging korban tu wat rendang utk dimakan ngan ketupat nasi....hari ni adela bwk sket kt ofis neh...nmpaknya Along je yg ade...so, rezeki ko la long...hehehe..yg lain tk dptla merasa sbb semua cuti....aku ngan along jek yg keja hr ni....Adios....smpai ketemu lg.... www.tips-fb.com

2 comments:

Atia Adina said...

siannya dah tak der cuti.....ad ada baki lagi 5 hari....setiap tahun cuti habis..hehehhe

Ninie said...

erm tu lah Ad..setiap thn mmg cuti hbs....tkde penah blh smpan..kna tgu anak bsrla bru blh smpan cuti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...