Pages

My Fan Club...jomla join...

Jom Klik

Friday, July 23, 2010

Syukur Alhamdulillah...

Salam semua, sorry lama tk update blog disebabkan kebizian yg melampau. Maklumla kan, kelas dh start. So rutin harian pun mula berubah.

So, sem nih, aku decide to amik 3 subjek only sbb aku nk hadkan kelas hanya 2 hari sahaja. Sbbnya, selain bljr, aku ade bnyk lg komitmen yg perlu diberi tumpuan. So, semua kena balance. Lagipun skrg, hubby dh ada spa kereta aka car wash, so, dia perlu ade masa nk gi jenguk kedai tu. Selalunya klau dia ada kt kdai, bru sales tinggi sbb kebanyakan cust yg dtg semua nk dia ada kt kdai utk temankan mereka borak2 smbil tunggu kereta di basuh/polish...

Sbg isteri yg juga bisnes-minded, aku fhm semua tu, mcm jgk aku, nk kena jg semua cust2 aku...klau kita tk salah pun, kena ngaku salah gak...sbb Customer is Always Right....but sometimes wrong...huhuhu...

Dgn kehidupan skrg aku bersyukur dgn rezeki yg dilimpahkan oleh Allah SWT...actually hr2 duit masuk...tp masuk2 habis...masuk, habis...sbbnya mcm2 bil nk dibayar...yuran anak dh dkt rm1000 sebulan...kad2 kredit aku yg belambak tu...dan mcm2 lg...klau tkde bisnes ni, mana nk cekau duit nk byr seme tu...

Aku juga bersyukur Tuhan kurniakan aku pakej yg lengkap dlm hidup ini...yg pasti aku ade happy family....sampai ade org jeles/terharu tgk keluarga bahagia aku nih? betoi ka? Tkdelaa...semua org pun bahagia betul tk? Semuanya bergantung kpd macamana kita manage kehidupan kita....bz macamana pun...jgn stress2...be cool...(mcm boss aku).....kurangkan sungutan....klau ade keja bnyk pun buat aje....sampai siap....hatipun senang....

Klau kt ofis skrg nih...setiap hari, bertalu2 emel user masuk, bermcm2 masalah psl system...but aku cuba settlekan satu2...yg mana aku tau handle sndiri, aku setlekan dulu, yg mana rs susah skt, aku refer bos....lama2 semua problem setle...hatipun senang.....klau hidup ni kejanya asyik nk bersungut je...kejepun tkkn habis....

Spt yg aku ckp sblum ni, aku punya bnyk komitmen. So, klau dh blk rumah tu, mmg tkde masa dah nk buat keje ofis....dgn keja rumah yg bertimbun2...maklumla aku ade 2 hero dan sorang heroin yg bisa menjadikan rumah ini mcm tongkang pecah dlm sekelip mata sahaja....bukan stkt mainan yg dh bertong2 dibelikan utk mereka...tp brg2 kt dapur pun jd mainan mereka...letih aku nk ngutip balik dan basuh semua2 tu......setiap hari.........

Aku juga ade bisnes yg perlu diberi perhatian...sbnrnya bisnes nilah yg dh jd periuk nasi utama family aku skrg...stkt gaji tu brpla sgt....klau tk wat bisnes....mmg huru harala hidup aku...dgn mcm2 bil nk disettlekan....

Skrg ni aktiviti kolej pun dh start...so, dlm seminggu aku akan ade meeting dan kena attend aktiviti pd weekend...pastu time duty kena htr pljr sakit dan mcm2 lagi tugas sbg PPP...aku redha menunaikannya sbb itu yg aku pilih....

Cumanya kt sini, aku tk faham dgn sesetengah org yg tk penah nk puashati dgn aku :

Salah akukah klau Tuhan bg aku rezeki lebih untuk anak2....
Salah akukah klau aku ade rupa skt smpai blh jd model...tupun part time je...
Salah akukah klau org offer utk aku jd AJK kt ape2 aktiviti kt ofis tuh....
Salah akukah klau aku baik dgn Lecturer....
Salah akukah klau ramai org suker aku....huhuhu....
dan macam2 lagi...

Harap kpd yg berkenaan tuh....trimalah semua ini adalah ketentuan Allah SWT. Setiap org ade bhg masing2...mgkin ko tk rasa ko pun dh bnyk diberi keistimewaan oleh Tuhan dr sudut lain....
aku tk pernah nk jeles dgn org....itu rezeki mereka...biarlah...nk buat khianat, menghasut...apatah lg...aku pun tk fhm dgn sesetengah org ni....tk penah nk puas hati dgn apa yg korang ader...

Klau aku diberikan kelebihan2 itu, adela sbabnya tu...mngkin Tuhan nk uji aku...korang bkn tau klau aku ade mslah2 tertentu yg tk blh dikongsi dgn semua org...So, skrg ni, aku serahkan jela semuanya pd Allah...org nk kwan dgn aku...aku kwn..tknk kwn...sudah...aku ade rmai lg kwn lain di luar sana....Tuhan itu maha Adil....

So, sapa2 yg penah kutuk2 aku kt blkg tu, bertaubatlah....klau tk puas hati ape2...sila berterus-terang...aku tk kisahpun ditegur jika itu mmg salah aku....lepas blk dr gmbang ni, aku rs hidup aku pun dh berubah...lebih tenang...tk pyh nk fikirkan psl org lain...aku nk pegi mana2, nk buat apa, aku buat je, tkyh nk sangkut2 ngan orang...baru aku kenal erti kawan...ms susah cari kita...ms senang...erm entahla...

Isy isy isy, pnjg plak coretan aku kali nih....tkpela sekali skala...bukan senang pn nk cr ms mengarang nih...nipun sbb anak2 aku tidur lg...

So, for the conclusion, bersyukurlah dgn apa yg kita ada, tkyh nk dengki khianat kt org....TUHAN ITU MAHA ADIL....SEKIAN...jumpa lgi... www.tips-fb.com

5 comments:

aidanisme said...

sabar la kak wan.. Dugaan Allah. Suami aida selalu cakap, kalau kita kena duga maknanya Allah sayang pada kita.. insyaAllah.....

NINIEZANE said...

Insyaallah...trima kasih Aida...

Atia Adina said...

ha ah wan...sabar jer lah....dia buat kat kita....next time akan kene kat dia gak...cuma mungkin dalam bentuk lain...tuhan tu kan adil....banyak bersabar k...

-ad-

NINIEZANE said...

ok, trima kasih ad...susah nk cari kwn sejati skrg nih...

NINIEZANE said...

Terima kasih Ad...susah nk cari kwn sejati skrg nih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...