Pages

My Fan Club...jomla join...

Jom Klik

Sunday, January 8, 2012

Cuti2 Malaysia Ke Pulau Pangkor Part 2...

Hai, meh kita sambung citer hari kedua di Pangkor.... pagi tu, kami bangun pagi2 lg...punye semangat anak2 nk g main air kt swimming pool...tp mama ckp, kita gi bfast dulu, bru blh main air kolam....

Pagi tu, aktiviti kami lps bfast adalah naik bot laju untuk pg snorkelling kt Pulau Giam. Mula2 aku cam konfius nk pegi ke tak. Aku bknnya pndai nk menyelam & snorkelling ni..Ngan anak2 lg. Tk mabuk laut ke diorang? Tp bila tanye my hubby, dia kata nk g, so, kami pn dgn nekadnya join sekali....first time woo naik bot laju camtu dgn pkai jaket keselamatan pastu bwk budak2 lg....nerves gak mula2 waktu nk melangkah ke dlm bot tu...pakcik driver bot tu plak saje2 je bwk laju2 bg kami menjerit....tp tgk anak2 aku relaks je...mama dia ni yg terlebih jerit...hahahaha....

Sblum sampai kt Pulau Giam tu, adela kami berenti kt beberapa tempat. Pakcik tu tunjuk beberapa replika batu yg membentuk kepala gajah, kura2, kaki manusia dsb. Lps 20 minit, akhirnya kami sampai di Pulau Giam, tmpat orang ber'snorkelling'. Tgk2 kt sana dh ramai yg sampai dan mula ber'snorkelling'....masing2 pakai goggle dan menyelam tgk ikan2 di dasar laut... tp yg bahayanya kt situ banyak teritip....korang tau tk teritip tu ape? Teritip tu batu2 kecik kt dasar laut yg tajam dan boleh mencederakan kaki.... dan tk smpai beberapa minit, dh ramai yg jd mangsa teritip tu. Nasib baik kami ade bwk first aid...adela sorang student ni yg jadik nurse merawat kwn2 yg dh terluka kaki dek penangan teritip ni....

Asalnya pakcik driver bot td nk tinggalkan kami kt sana selama 2 jam...tp tk smpai 10 minit dh 5 org yg cedera kena teritip, apa kes? So, dlm 1/2 jam lepas tu kami pun call la pakcik tu suh dtg ambik. Sambil2 tu, sempatla ambk2 gambar ngan family & my students tu.

Dlm 15 minit lepas tu, bot pn smpai then kami dibawa balik ke Pantai Pasir Bogak. Dalam perjalanan, kami dibawa lalu di Pantai Teluk Nipah tmpat ramai pelancong lepak situ. Bila dh smpai pantai, ramai plak yg nak naik banana boat. Aku? Nak naik & tknk tu sama banyak. Lastly my hubby ajak naik a-head. Katanya blh naik 1 family. Ngan anak2 sume. So, kami pn naikla. Byr RM20 1 kepala. Katanya nak bawak slow2 aje. Tapi, bila bot dh stat jalan, makin laju dia bawak. Kami kt blkg ni dok terjerit2, "slow2la sikit"....dah nak menggelongsor dah kami ni. Aku risau anak2 aku jek... Akhirnya lps 3 kali round, kami sampaila semula kt tepi pantai... serik gak naik a-head tu...takut giler sbb dia bwk laju sgt!!!

Pastu, kami pun pegi lunch. Lepas lunch, msg2 balik bilik merehatkan badan. Tapi anak aku sambung mandi kolam plak. So, dengan mama dan papanya sekali tersangkut, mandi kt swimming pool plak kt blkg bilik kami kt hotel tu...sampaila kul 3 ptg...kami pn naikla...mandi2, tukar2 baju, solat  dan masing2 tertidur keletihan.....zzzzzzzzzzzzzzzz.....

Malamnya kami bersiap2 tuk pegi dinner lak. Sebelum g dinner, kami singgah dulu kt gerai2 sekitar kwsan tu. Meriah gak malam2 pn...dgn restoran seafood, bau tomyamnya menusuk kalbu. Pastu kami singgah di gerai2 jual souvenir...Belila pelampung sebijik...anak2 nk mandi kolam lagik sok....mamanya beli FM jek & makanan kering2 yg glamer kat situ....pastu kami pn jln g tempat dinner lak...

Sampai kt tmpat dinner, kami tgk beberapa lauk utk BBQ mlm tu dh siap. Ade ketam bakar, kerang rebus, sosej, ikan bakar & chicken wing bakar... Then, apabila semua dh smpai, kami pn mulala makan....sedap sangat mkn kerang rebus dia...kuah asam dia yummy....mmg bertambah gakla....

Lepas semua dh hbs mkn, ada persembahan dari students aku tu. So, aku & hubby kena jadi juri. Memang sakit perut gakla tengok diorang berlakon sketsa mlm tu. Masing2 berbakat besar rupanya....dan kreatif.....kami semua enjoy sgt mlm tu.... bila blk bilik, msg2 dh letih dan zzzzzzzzzzzzzzzzz...............

Hari ketiga, sambung part 3 plak...kalo semua nk citer kt sini, nt pnjng sgt plak....hehehe... so, layankan gambar2nye dulu....


masa ni tgh tgu hujan berenti sblum g snorkelling...

peace..Aasha...semangat dia nk naik bot...

nilah keadaan pantai pasir bogak pd waktu siang...

Luqman, sempat lg main air hujan...

ok, masing2 dh naik bot...

nilah replika batu2 tu...

si Aasha rileks je...Luqman dah  kesejukan...

Syahmi plak dok ngan kakak students...(apala yg dia tanye tu agaknye)

Papa pegang timun laut...mcm gamat...tp dia kuarkan bnyk lendir...aku geli sgt...

kami dh sampai kt tmpat snorkelling...

posing dulu ngan anak2...papa dh bz menyelam dah...

Papa tgh ajar Luqman & Syahmi menyelam...

Aasha dah kesejukan....

sempat lg snap gmbr dalam air...

ni gambar ngan my students...diorang ni sgt sporting & happening...


1 happy family...

ni ms dh nk balik pantai...

apala yg mama suke sgt ms ni ek?

nilah a-head tu...

kena pegang kuat2 tau...

bot mula bergerak...

kami ditarik dgn lajunye...

dah sayup mata memandang....

akhirnya...bot berhenti jgk....

masa ni baru sampai...semua muka pucat...

balik mandi air kolam plak...

sukenye diorang ni....

dinner mlm....

chicken wing, sdg dibakar...

ketam....sekor2 gitu mkn....

ketam & ikan bakar...

kerang rebus & sosej


Aasha with new pelampung....

Mama & Aasha di sebalik pelampung....
Itu sahaja citer utk entry kali ni...kita jumpa dlm part 3 plak ye...

Belum ada water filter? Cubalah jenama COWAY sekarang...RM110 je sebulan...BERMINAT? KLIK SINI....

www.tips-fb.com

7 comments:

eT said...

p snorkeling kene pakai kasut kak...hehe..sonok tgk...bawak anak2 nengok jek la kekdahnyer...

Sarah Syazwani said...

wah..wahh..jauhnyer mcc bwk p jalan

niniezane said...

aah...tula pasal...semua pkai seliper jek... tgk jela org snorkelling...hehe

niniezane said...

sarah : tula pasal..jgn jeles ek...kami dpt peruntukan besar kali ni....hehehe...

Atia Adina said...

wah seronoknya...makanan tu mengiurkan lah...tengah lapar ni...

niniezane said...

hehe..mmg best ad...makanan tu pn mmg sgt menggiurkan...

Zue Cancer said...

amboi ke pangkor jugak hehe..tempat siti pg tu...tapi geli la ngan gamat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...