Pages

My Fan Club...jomla join...

Jom Klik

Wednesday, December 7, 2011

Say Goodbye To Credit Card!!!

Salam semua....saya percaya ramai daripada kita yang pakai kad hutang @ kad kredit ni...betul tak? Ade yang pakai sekeping, 2 keping, 3 keping, 4 keping, 8 keping dan 10 keping pun ade kot....hehehe.... Hari ni saya nak share citer pasal kad kredit ni....

Untuk info semua, sebelum ni saya ada pakai 8 keping kad hutang neh!!! Percaya tak??? Dalam purse saya tu penuh la dengan kad-kad nih. Majoriti bank lah saya ada....macamana saya boleh ade sampai 8 keping kad kredit ni takyahla saya citer kot....kalo tak, sampai esok pun tak habis, hehe. Kat sini saya cuma nak share pasal KESENGSARAAN membayar hutang-piutang dan nak maintain 8 keping  kad kredit nih!!!

Kalo dah dinamakan manusia, manusia jugaklah kan...Kalo kad kredit tu dah tersedia depan mata, semua benda nak beli dengannya walaupun cash ade di tangan. Kadang-kadang takde cash pun, kalo dah nak sesuatu beli jugak sebab ada  kad kredit nih. Itulah bahayanya ada  kad kredit lebih-lebih lagi kalo sampai 8 keping!!!

So, bertahun-tahun jugakla saya menanggung kesengsaraan membayar semua hutang-piutang dalam kad tu...ada aje rezeki masuk, cepat je habis sebab nak kena bayar kad kredit! Sebagaimana yang tuan/puan sedia maklum, saya ada bisnes yang pelbagai dan 'sale'nya agak boleh tahan...Kalo ikut pendapatan saya sebulan dari hasil bisnes ni boleh mencapai 4 angka jugakla...menyamai & kadang-kadang  lebih dari gaji tetap saya sebagai IT Offficer! Dan saya tak dapat nak buat simpanan kerana sibuk membayar hutang!!! Boleh dikatakan jumlah yang saya keluarkan sebulan untuk bayar kad kredit ni menyamai bayaran bulanan Toyota Wish/Estima @ bayaran loan rumah! Just imagine that!!! Betapa ruginya saya...kalo tak, dah boleh pakai MPV @ beli rumah teres dah...huhuhu...

Just imagine kalo hari-hari bank call tanya bila nak bayar hutang. Settle 1, ade 7 lagi menanti....settle 3, ade 5 lagi menanti. Settle 5, ada 3 lagi menanti....Sampai 1 tahap, saya dah tak angkat langsung hp 'rasmi' saya kalo nombor yang naik adalah nombor bank! Tapi, sampai bila nak lari, kan? Nak tak nak, hutang tu HARUS dibayar....

So, pelbagai cara saya fikirkan camne nak settlekan semua hutang-hutang neh...sampailah satu masa, Allah bagi saya rezeki lebih, naik pangkat dan of course naik gaji, so, saya dapat buat loan untuk selesaikan semua hutang kad kredit saya tu....So, sekarang ni, daripada 8 keping, saya dah lupuskan 6 keping & masih simpan gak 2 keping, untuk digunakan time kecemasan. Apa orang kata, kad kredit ni perlu juga time kecemasan, betul tak? Manalah tau tiba-tiba nak kena fly ke, nak beli tiket Air Asia @ Firefly semua nak kena guna kad kredit...kalo tetiba nak kena gi oversea ke, kena ada gak kad kredit....kalo tetiba keta buat hal ke & perlukan modal besar untuk membaikinya, masa tulah kad kredit sangat diperlukan kalo CASH tak cukup!

So, kesimpulannya, kalo nak guna kad kredit ni, biarlah berpada-pada. Jangan jadi macam saya! Orang nampak saya rilek je bayar kad kredit bulan-bulan. Tapi kesengsaraannya hanya saya yang tau! Camana nak cari duit nak bayar semua hutang kad kredit tu....belum masuk bil-bil lain lagi....telefon, yuran anak, astro dan sebagainya. Kalau time ada duit bolehla bayar, kalau time takde? Mana nak korek? Dengan kos sara hidup yang tinggi lebih-lebih lagi di Shah Alam neh...memang boleh stress dan gila dibuatnya!!!

So, sekarang ni saya dah banyak belajar daripada kesilapan lalu....Hidup kini dah makin LEGA dan tenang....takde lagi bank yang call..kalo ada pun, banyak yang nak offer produk baru, sebab hutang lama dah langsai!!!...Tapi, sekarang saya dah berani mengatakan TIDAK pada semua tu. Insuran pun saya dah ambik 4 jenis. Medical Card, Kanser Wanita, Burglary Guard, Hospitaliti & Kemalangan. Apa yang saya nak lagi? Cukup-cukup la tu offer macam-macam kat saya....haishh...emo plak...(macamla orang bank tu baca blog ni) huhuhu...

Dan, inilah antara bukti kad yang telah dilupuskan tu...




Oklah, setakat ni jelah coretan kali ni....Yang baik dijadikan pengajaran, yang buruk dijadikan sempadan... Tujuan saya berkongsi bukan untuk suka-suka, tapi untuk saling mengingatkan antara satu sama lain.

Sekian, terima kasih...sampai ketemu lagi di lain entry...

www.tips-fb.com

14 comments:

Kancilbiru said...

ish ish..memang sengsara mendengarnya..hehe..

betul kad kredit mmg sangat2 diperlukan terutama waktu terdesak. yang belum ada tu mungkin boleh cakap jer, tapi bila dah sesak baru tahu kepentingan dia..

tapi kena pandai uruskan la kad kredit tu baru bleh hidup tenang..

syabas wan! hehe

amiey lee said...

alhamdulillah settle..memang seksa kan ada card credit ni

niniezane said...

tq niza, dah sedaya upaya cuba membuat pengurusan kewangan yang lebih baik!!!

mamasuri said...

tak nah ada kad kredit...
hehehe...

Citarasa Rinduan said...

pernah sekali bank bagi kad sebab beli 4x4, sampai skrang ayu tak guna.. sampai expaid..
bukan apa...

ayah ayu macam ninie, ada lebih dr 2 kad kreadit, entah2 lapan gak kot.. hehheeh lupa..

sampai skrang ayah masih gagah bayar 2 kad.. kasihan....
banyak hutang keliling pinggang

thanks atas pengkongsian ya

Atia Adina said...

itu lah yang paling merisaukan ad kalo ada kredit kad ni...takut terguna lebih dari kemampuan...pas tu sengsara nak bayar hutang....interest dia kan tinggi....

MAMASUE said...

gulp!8...byk tuh...mamasue tak de card credit nih...bukan nak kata sbb byk duit, tapi kalau tak de duit tu,tak de lah membeli apa pun...

ummidaddy said...

thumbs up..suke kisah ni..yess pngajaran utk semua...mcm su lak say no to card credit...

niniezane said...

tq su...mmg citer ni utk dijadikan pengajaran untuk semua...

Anonymous said...

These are гeally great ideaѕ in regaгding blogging.
You hаve touched sοme fastidious factοrs here.

Any wау keep up wrіnting.
My web-site instant cash loans

Anonymous said...

Hello, Neаt post. Thеre's an issue together with your website in web explorer, would test this? IE still is the market leader and a good portion of other folks will pass over your excellent writing due to this problem.

Review my webpage: Same Day Payday Loans

Anonymous said...

Hey There. I found your blog using msn. This іs а really well written articlе.

Ι wіll maκe sure tο bookmаrk it anԁ return tо гead more of your uѕeful infοrmatіоn.
Τhаnks foг the post. I ωіll definitely comeback.


Feel fгее to visit my website ... Single Trip Travel Insurance

Anonymous said...

We are a group of volunteerѕ and stаrtіng a new schemе іn οur community.
Υоur web site оffered us with
valuable information to woгk on. You've done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

my site; payday loans uk

Anonymous said...

Ӏt's not my first time to go to see this web site, i am visiting this website dailly and take fastidious facts from here everyday.

Here is my web-site quick loans

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...