Pages

My Fan Club...jomla join...

Jom Klik

Sunday, September 30, 2012

ANTARA YANG MENARIK DALAM BAJET 2013...

Salam kawan2...

Semua mesti dah tau tentang intipati Bajet 2013 kan? Yang pastinya banyak gak yang menarik dan best-best dan ade kena-mengena dengan aku...hehehe.. Maklumla staf gomen, mestilah terkena tempiasnya, kan. Tak banyak, sikit. Tapi yang paling aku suka bila gomen ada  highlight jugak kemudahan untuk orang2 ICT dan orang2 yang berbisnes online macam aku ni....Yahooo...dah lama aku tunggu peluang ni...harap2 dengan bantuan dari kerajaan ni, dapat mengembangkan lagi bisnes yang ade ni... Insyaallah...

Screen Shot 2012 09 27 at 6.15.29 PM Budget 2013 yang menarik
So, jom sama-sama kita tengok apa yang menarik, buatku tertarik dan very the bomb dalam bajet kali ni...dipetik dari blog Denaihati... tqvm...
1. Bonus untuk Penjawat Awam sebanyak satu bulan setengah yang dibayar 3 kali Aidilfitri 2012, Disember 2012 dan Januari 2013.... Alhamdulillah...dapat lagi 1 bulan bonus....
2. BR1M 2.0 RM500 untuk ketua isirumah yang berpendapatan kurang RM3,000 dan RM250 untuk individu bujang berumur 21 tahun ke atas dengan pendapatan kurang RM2,000. Cara tuntutan BR1M 2.0 masih sama dengan BR1M.
3. Bantuan persekolahan RM100 seorang untuk anak-anak yang bersekolah....Alhamdulillah, boleh dapat RM200 tahun depan...
4. Boucar buku RM250 untuk Pelajar Pengajian Tinggi dinaikan RM50 berbanding dengan budget 2012....Alhamdulillah, dapat lagi voucher buku..memang sangat membantu untuk studet macam aku... TQVM kerajaan Malaysia...
5. Rebet hutang PTPTN diskaun sebanyak 20% dan 10% untuk pembayar yang membayar secara konsisten....dah settle lama dah...
6. Diskaun 50% tambang komuter untuk yang berpendapatan kurang RM3,000.....takde kena-mengena dengan aku setakat ni... 
7. Kelayakan pembayar cukai dikurangkan 1 mata dan ini akan mengeluarkan ramai daripada kelayakan pembayar cukai pendapatan. Ini secara tak lansung akan meningkatkan jumlah pendapatan yang diperolehi.... baru 2 bulan aku start kena bayar cukai berjadual...harap-harap lepas ni dah takde...
8. Kelayakan Skim Rumah Pertama dinaikan kepada RM5,000 dan syarat simpanan 3 bulan dan bekerja enam bulan dihapuskan...yang ni tak berapa nak paham...leh sape2 tolong terangkan?
9. Pembinaan 123,000 rumah mampu milik kepada yang layak....yang ni sangat best sebab Shah Alam termasuk dalam list kawasan yang akan dibangunkan rumah tersebut...
10. Insentif RM1000 untuk usahawan online wanita..... Alhamdulillah...layakkah aku?
11. Geran khas untuk usahawan muda ICT dan Yayasan yang membantu melatih usahawan muda ICT....Alhamdulillah...berpeluangkah aku?
12. Rebet RM200 smartphone 3G kepada belia berusia 21 – 30 tahun dengan gaji kurang RM3,000. Ini peluang yang baik kepada belia memaksimakan penggunaan smartphone untuk menghasilkan pendapatan sampingan seperti monitor saham BSKL, live blogging, monitor harga emas dan perak, monitor bisnes online dan sebagainya.... yang ni aku dah tak layak...tapi sape2 yang layak dan  taknak guna rebet ni, boleh offer kat aku...hehe
Rasanya ini aje kot yang ade kena-mengena dengan aku...  Alhamdulillah... kalo dapat semua, rezeki anak-anak...Insyaallah... Rasanya inilah bajet yang paling menggembirakan rakyat... TQVM to Kerajaan Malaysia kerana prihatin dengan kebajikan rakyat macam aku ni... Korang pula camne? ade banyak tak terkena tempias Bajet 2013 ni?
www.tips-fb.com

7 comments:

iera said...

aminn..terkena la skit2 tempias.semoga rezeki kak wan sekeluarga semakin bertambah..aminnn

Eliss Mie said...

tapi tak puas hati, tak naik pulak rokok.hahahaha. jahat gila :p

kamarulezane said...

tqvm eira...Aminn.. k wan doakan eira sekeluarga juga murah rezeki ye...

kamarulezane said...

eliss : aah kan...patutnye rokok naik tinggi lagi..hehe

Yan said...

Sayapn berminat dan berbunga2 hati bile baca
10. Insentif RM1000 untuk usahawan online wanita.....

then saya cari detail belanjawan tu.. sbb nak tahu ape kelayakannye tp saya jumpe ni :
* RM50 juta diperuntukkan untuk program pembangunan wanita dan masyarakat
termasuk melatih 500 wanita di bawah Program Pengarah Wanita, meningkatkan
Program Inkubator Keusahawan Ibu Tunggal, pemberian geran RM1,000 untuk “Program
Get Malaysian Business Online” dan pemeriksaan percuma ujian Mamogram.

maksudnye ape ye//ade program khas dan pemberian geranla yer.. owh saya kurang paham.. dan agak frust disitu hehe

niniezane said...

eira & eliss..sorryla, ter'reply' guna id hb plak...hehe

niniezane said...

yan :oo gitu ke detailnye...tq for sharing...so, mb kita blh join prog yg ade bg geran tulah kot...kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...